11 Aralık 2012 Salı

Edebiyat - Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı

J.K. Rowling - Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı
(Harry Potter and the Order of the Phoenix)


Harry Potter serisinin bu beşinci kitabı aynı zamanda serinin en uzun kitabı. 300-500-700 değil, 1000 de değil, 1100 sayfa. Zaten kitaba başlamak, başladıktan sonra bitirmeye heves ve güç bulmak başlı başına bir irade gerektiriyor.

Tüm dünyada çocuklara yazılmış bir seri olarak ünlenen Harry Potter serisinin bu beşinci kitabından 12-13 yaşında bir çocuk ne anlar, nasıl kitabı okuyabilir bilmiyorum. Belki de yeni nesil çok farklıdır.

Beş kitap içindeki en karmaşık, en karanlık kitap bu. İlk dört kitapta işler kötüye de gitse genel bir pozitif hava vardı ve o mutlu atmosfer bir şekilde yaşamaya devam ediyordu. Ancak beşinci kitapta kasvet ve endişe tüm hikayeye hakim oluyor.

Bu kadar uzun bir kitaptan 2 saatlik tek bir film çıkarmak çok çok zor iş. Filmi de hemen ardından izledim; ancak hikayeyi tam da anlatamamışlar gibi bir eleştiri yapamıyorum, çünkü bu imkansız, o yüzden fena bir iş çıkartmamışlar bence.

Kitapta her şey çok ayrıntılı anlatılmış. Belki de seriyi sadece filmden takip edenlerin bütünlük ve karmaşıklıktan koptukları bölüm bu. Bölümle ilgili birçok ayrıntı sadece kitapta var. Örneğin Kehanet öğretmeni olarak Sybill Trelawney'nin yerine at-adam Firenze'nin getirilmesi hikayenin gidişatı için çok önemli bir nokta. Snape'in çocukluk anılarının, filmdeki gibi onun zihninden değil de Düşünseli'nden görülmesi, Harry'nin yıllardır gurur duyduğu babası ve arkadaşlarının gençken yaptıkları şeyler, annesinin ilk önceleri babasından nefret etmesi ve Harry'nin bütün bunlarla ilgili endişeli düşüncelere dalması da önemli şeyler. Okuldaki sınavların ayrıntılı anlatımları, filmde her zaman biraz sığ görünen büyücülük okulunun gerçek bir okul olduğunu vurguluyor.

Kitap çok uzun olduğu için bazı yerler filmden ya çıkartılmış ya da değiştirilmiş. Kitabın son 1/4'lük kısmı sadece bu bölüme değil, serinin şimdiye kadarki her bölümüne ışık tutuyor. Önceki dört kitapta önemsizmiş gibi görünen şeyler önem kazanıyor ve kafanızda her şey bütünleşiyor. Belki de yazar Rowling'in büyük başarısının anahtarı bu kitap.

1100 sayfalık bu kitabı okumak gerçekten sabır istiyor ancak çıkılan bu yoldaki en önemli durak. Bu kitapla sanki hikaye geldiği yere şöyle bir toparlanıp yeniden başlıyor. Artık her şey daha derin, daha karanlık ve daha heyecanlı olacak.

(04.09.2011)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder